Ontwerpen met de klassieke editor

In dit artikel

De klassieke editor geeft je voor het ontwerpen van je nieuwsbrief de meeste vrijheid. Zo ben je niet afhankelijk van basisontwerpen en kun je je eigen HTML- en CSS-code gebruiken.

Ontwerpen zonder eigen code

Indien je de klassieke editor wilt gebruiken om je nieuwsbrief te ontwerpen zonder het gebruik van je eigen code, dan kun je hier een stappenplan openen waarin de meeste aspecten van de klassieke editor aan bod komen.

Het stappenplan is niet helemaal actueel meer. Het verwijst bijvoorbeeld nog naar BudgetMailer. Daarnaast hebben wij het plaatsen van de afmeldlink en de link naar de online versie verplaatst naar de lijst met speciale velden en kun je hier nu delen via diverse sociale media selecteren.

Je eigen code gebruiken

Zoals hierboven aangegeven kun je gebruik maken van je eigen code. Hiervoor zul je de “bron” van je nieuwsbrief moeten openen. Je klikt hiervoor in de editor op de knop Code waarna je je eigen code toe kunt voegen.

Je kunt in Inboxify op twee manieren gebruik maken van CSS-code, namelijk inline en in de head van je nieuwsbrief.

1. Inline
  2. In de head van je nieuwsbrief

1. Inline

Inline CSS is code die direct in het HTML-element geplaatst wordt. Veel webbased e-mailprogramma’s verwijderen de code tot en met de body-tag waardoor inline CSS voor een goede weergave van je nieuwsbrief wel vereist is.

Gelukkig hoef je dit niet zelf te doen, want bij de verzending van je nieuwsbrief plaatst Inboxify de CSS-code vanuit de head automatisch bij de juiste elementen.

2. In de head van je nieuwsbrief

Het is dus het makkelijkst om je CSS-code in de head van je nieuwsbrief te plaatsen. Je hoeft stijlen maar één keer te declareren en je kunt zelfs gebruik maken van media queries om de weergave van je nieuwsbrief af te stemmen op mobiele apparaten.

Welke stijlen je gebruikt en hoe je dit doet is natuurlijk aan jezelf, maar houd er wel rekening mee dat Inboxify bij de verzending van je nieuwsbrief alle CSS-code inline plaatst. Wil je voorkomen dat bepaalde CSS-code inline geplaatst wordt, zorg dan dat je deze CSS-code in een extra style-block declareert. Geef deze style-block de klasse “ignore” mee en de betreffende CSS-code wordt bij het inline plaatsen genegeerd.

Beperkingen

Voor de weergave van HTML- en CSS-code in de diverse e-mailprogramma’s is een standaard helaas ver te zoeken. Wil je dat je nieuwsbrief er in de meestvoorkomende e-mailprogramma’s goed uit ziet, dan zul je daar rekening mee moeten houden.

Hier vind je handig overzicht met geaccepteerde code voor de meeste e-mailprogramma’s: http://www.emailology.org/#3 (Engels)

Speciale velden

Natuurlijk kun je ook in je eigen code gebruik maken van de speciale velden. Deze velden worden bij de verzending van de nieuwsbrief vervangen door de waarde zoals deze in je contactenlijst staat. Vooral voor de aanhef is dit een mooie functie om je nieuwsbrief te personaliseren.

Lees hier meer over het gebruik van speciale velden.